Hoe drink je Marokkaanse thee zonder suiker en waarom het gezond is

Hoe drink je Marokkaanse thee zonder suiker en waarom het gezond is

De vraag die vaak voorbij komt en geregeld voor stevige discussies kan zorgen: Kan je Marokkaanse thee oftewel atay drinken zonder suiker en is het dan nog wel echte Marokkaanse thee? Het antwoord daarop is: JA! 

Van oudsher wordt er veel suiker toegevoegd aan Marokkaanse thee. Mooie verpakte suikerbroden die behendig met een hamer in kleine stukken worden gedeeld. Wie aan atay denkt, denkt automatisch aan zoetheid. Maar waarom voegen we eigenlijk suiker toe? In de Marokkaanse theecultuur is het vaak de gewoonte om de thee nog door te laten koken waardoor de groene thee overkookt en zeer bitter wordt. Daardoor heb je suiker nodig om de thee überhaupt te kunnen drinken. Anders is het niet te doen, tenzij je tegen sterke thee zonder suiker kan. Het nadeel hiervan is dat het op lange termijn een impact kan hebben op de gezondheid. Als je elke dag zoete thee drinkt, dan kan dit gevolgen hebben. Maar hoe kan je de thee drinken zonder suiker en dat het alsnog smaakt?

Daar is een truc voor! Althans. Eigenlijk hoort gunpowder thee niet gekookt te worden. Gunpowder thee is een groene theesoort die het beste smaakt tussen de 80-90 graden. Je kan de thee op de juiste temperatuur zetten door middel van een waterkoker met instelbare temperatuur. Mocht je gebruik maken van een normale waterkoker dan kan je een scheutje koud water toegevoegd als het water eenmaal gekookt is. Door atay op de juiste temperatuur te maken, krijg je alsnog de rokerige smaak van de thee zonder dat hij te bitter wordt. Op die manier hoef je geen suiker te gebruiken in de thee. Daarnaast kan je compenseren door smaken toe te voegen zoals jasmijn, kaneel of rozenbladeren.

Gezond

Gunpowder thee kent veel gezondheidsvoordelen: Één daarvan is dat de thee juist gezond is voor mensen met diabetes. Het dagelijks drinken van atay zonder suiker kan helpen om het bloedsuikerspiegel te reguleren. Gunpowder is namelijk rijk aan de stoffen catechinen en alkaloïden die voor dit effect zorgen.  Daarom wordt het dan ook sterk aangeraden om deze thee op de juiste temperatuur te zetten en zonder suiker te drinken.

Terug naar blog