Ons verhaal

Wij willen graag mensen samenbrengen om te verbinden, verhalen uit te wisselen en te genieten van een rust moment in het hart van Utrecht.

Geïnspireerd op de Marokkaanse muntthee traditie waar gastvrijheid en het uitwisselen van verhalen centraal staat. Het beste van twee werelden die samenkomen onder één dak – Een riad aan de Oudegracht.

 Wij streven naar het creëren van een uniek muntthee atelier, waar verhalen en kunst tot leven komen. Winkel, horeca en atelier in één.

Bij ons kan men terecht voor smaakvolle, biologische Marokkaanse muntthee in verschillende smaken. Maar ook voor kunst, een workshop of het volgen van een live podcast. En dat allemaal terwijl er genoten wordt van een warme kop thee. 

Culturele verbinding

Atay is meer dan alleen thee. Het is hét symbool van Marokkaanse gastvrijheid. Een speciaal moment om te delen met je geliefde, familie, vrienden en totaal onbekenden. Het is uitnodigend en je kan het met iedereen drinken. Atay is inclusief en leidt tot verbinding. Het zorgt voor een atmosfeer die uitnodigt tot verhalen en goede gesprekken.

Wij willen die theetraditie eer doen. Bij Atay Atelier is iedereen welkom en willen we bijdragen aan het verbinden van verschillende culturen om wederzijds begrip te bevorderen.

 

Steunen van kunst & cultuur

Atay heeft vele schrijvers, kunstenaars en muzikanten geïnspireerd in Marokko zoals het bekende nummer Siniya van Nass el Ghiwan, de Beatles van Marokko.

De rijke theecultuur is meegekomen met de migratie van veel gastarbeiders van Marokko naar Europa en van generatie op generatie overgegeven. Atay heeft daarom een symbolische, culturele emotionele lading voor de diaspora in Nederland en Europa.

Om in de traditie van atay te blijven willen wij als Atay Atelier (jonge) Nederlandse creatievelingen en kunstenaars van Marokkaanse roots steunen die zich inzetten op thema’s als culturele identiteit, migratie vanuit disciplines als muziek, literatuur, fotografie, vormgeving en beeldende kunst. Door te sparren, te netwerken, aan te schuiven bij Radio Atay of simpelweg ruimte te krijgen voor het maken en dat tentoonstellen, maar ook door culturele avonden te organiseren. Op die manier willen we een bijdrage leveren aan het behoud van cultureel erfgoed van de diaspora in Nederland.